OD GRADILIŠTA DO PREKRASNOG VRTA SAMO U MJESEC DANA

vrtovi eucaliptus dom i vrt vecernji listZavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti bunar te sjenicu za popodnevni odmor.

Piše Martina Strukić

 PRI UREĐENJU VRTA BIRANE SU VRSTE KOJE RASTU U NAŠEM PODNEBLJU

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

 Puno pažnje posvetite navodnjavanju

1.Počmite sa travnjakom kao bazom, sve ostalo neka bude  nadogradnja

 Pri uređenju vrta prvo se odabiru mjesto i oblik travnjaka.Najpoželjnije bi bilo da bude što jednostavniji jer ljepše izgleda i jednostavniji je za kasniju  košnju.

2.Kombinacija biljaka bitan je faktor

Bitno je znati koje biljke dobro rastu zajedno, a koje se  ne podnose da poslije ne bi bilo problema s održavanjem.

3.Ne zaboravite na navodnjavanje

Planirate li veći vrt,dobro razmislite o navodnjavanju.Danas postoje brojni sustavi  koji se automatski uključuju u određeno vrijeme i štede vodu.

vrtovi eucaliptus vrtna rapsodija

Zavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti  bunar  te sjenicu  za  popodnevni odmor.

Projektiranje vrta,posebice kada vlasnici imaju određene želje,nije lak zadatak.Upravo takav projekat pao je u ruke  požeškoj tvrtki Vrtovi Eucaliptus specijaliziranoj za projektiranje vrtova.Njima su se obratili vlasnici koji su prostor na kojem su se prije nalazili stara kuća i dvorište zaraslo u šikaru zamislili kao pravu zelenu oazu.

vrtovi uređenje            Zahtjevno jezero

Novi su vlasnici prostor  odlučili prenamjeniti u prekrasan park koji će privlačiti poglede posjetitelja i prolaznika.Želja vlasnika  bila je da  se  i uredi stari bunar te postave sjenice, a sve ostalo prepustili su nama- objašnjava Dario Zastavnik iz Vrtova Eucaliptus.

-U prvoj fazi skicirali smo budući prostor,predloženo je da ulaz i staze budu od stare opeke velikog formata kakve su se radile davno prije.Kroz središnji prednji dio zamišljen je potok sa ovećim  jezerom.Izvor je napravljen kao “izvor vode iz kamena”,koji teče potokom i na njegovom jednom dijelu sagrađen je ukrasni mostić koji vodi do bunara.

Prije njega staza se  odvaja prema sjenici i mjestu za roštilj -objašnjava Zastavnik dodajuči:

Cijeli prostor je ograđen živom ogradom “Thuya occ. Smaragd”.

Najprije smo uredili središnji dio,dakle potok,jezerce i stazu,pa smo posadili travnjak ,sadnice i biljke.

Prije same sjetve, s obzirom na to da je teren bio prilično dobar ,na površinski sloj stavili smo humusnu zemlju .Što svrtovi eucaliptus preuređenjee  tiče sjetve    nakon frezanja ,niveliranja i valjanja koristili  smo višekomponentno sjeme za sunčane terene.

Kad je riječ o biljkama , cijelom prostoru posađen je veliki broj vrsta,od vodenih biljaka za jezerca(jezerska ruža ili lopoč,zatim ukrasni šaš,ukrasne vlasnjače,zlatica…)-kaže pokušavajući dočarati kombinaciju bilja i napominjuči:

Brojne vrste bilja

Na ostalom prostoru posađeni su japanski javor,obični mliječni javor,japanska trešnja,padajuća breza ,padajuća karagana,katalpa,liqidambar,ukrasna crvena bukva   japanski padajući javor.

Od zimzelenih sadnica i ukrasnih borova tu su padajući Cedrus deodara,padajući atlanski cedar i pinus mini borovi uz stazu.

Oko samog jezera posađeno je više vrsta ukrasnih trava -vlasnjača,pampas trava i drugih.Od ukrasnih grmova i pokrivača tla tu su lovor višnja,Cotoneastera,vatreni trn,dojcije,crvenolisni ruj,kornusi i druge-zaključuje naš sugovornik i dodaje:

U samom su jezeru KOI šarani kao dekoracija, a ugradbena i nadzemna rasvjeta dale su pečat savršenom dizajnu kada padne mrak.

vrtovi eucaliptus izrdaa prekrasnog vrta

Posebna  pozornost pri uređenju vrta posvećena je stazama koje prolaze kroz park.Kako bi sve bilo što autentičnije i u skladu sa prirodom ,korišteni su prirodni materijali u svim situacijama u kojima je   to bilo moguće.

Pri izradi dekorativne staze od starinske cigle radila se uobičajena priprema drenaže i nasipa te nabijanje za svu betonsku galanteriju osim postavljanja cigli prirodnim načinom bez betona-proces gradnje vrta detaljno opisuje Zastavnik.

 VRT I DALJE  RASTE

Vrtovi Eucaliptus japanski vrt

  Dakako,uz postavljanje staza,prilično zahtjevno  bilo je napraviti i jezerce za koje je  prije sadnje  travnjaka napravljena kompletna infrastruktura.Sjenica je  također napravljena od prirodnih materijala-crijepa i masivnog drveta,sve prema željama vlasnika.

Zapušteni bunar kompletno je obnovljen i vraćeni su mu stari sjaj i funkcionalnost.Budući da cjeli postupak uređenja vrta zvuči prilično komplicirano ,nemoguće je ne zapitati se koliko je  trajao….

Kompletan posao uređenja,od projektiranja do korištenja vrta,trajao je tek mjesec  dana -objašnjava vrtlar dodajući da su neke biljke posađene kasnije s obzirom na njihovo   vrijeme sadnje .

Međutim svakako valja spomenuti da uređenje vrta nije nikada  gotovo jer,kako objašnjava naš sugovornik ,”svaki vrt kroz godine rasta i razvijanja daje drugačiju sliku”.

Vlasnici su dobili savršen zeleni poligon koji je potpuno ispunio njihova očekivanja,a dalje će svoj vrt razvijati u smjeru koji im bude odgovarao nadopunjavajući postupno svoje biljno carstvo drugim biljkama i pazeći na to da biljke koje su zasađene jedne kraj drugih žive u savršenoj simbiozi.

Članak DOM I VRT  iz Večernjeg Lista

Vrtovi Eucaliptus

Share →

Ostavi komentar

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc