Najčešći prigovor zašto se balkon i terasa ne koriste je izloženost pogledima susjeda  i s ulice, zbog čega ne pružaju dovoljno intime.  Međutim, svaki balkon i terasa se uz malo mašte i  truda  mogu preurediti u intiman cvjetni kutak u kome ćete uživati pijući jutarnju kavu.  Najvažniji detalji na balkonima su biljke. Bez obzira na to koliko prostora imali, nemojte zaboraviti zelenilo na kojem ćete odmoriti oči nakon napornog radnog dana.

Prije nego što išta kupite obratite pažnju na količinu svjetla koje stiže do balkona, te se kod prodavača dobro raspitajte da li određene biljke podnose svjetlo, polusjenu ili sjenu. Kod malih balkona potrebno je iskoristiti svaki dio, pa se rješenja obično nalaze širenjem u visinu. Za to su, osim visećih posuda , naročito povoljne stare niske ljestve, drvene ili metalne police, te okomiti držači na koje možete postaviti lončanice. Staru policu ili namještaj obnovite novim premazom boje i na njega postavite biljke i ukrase. Zaštita od sunca i neželjenih pogleda.  Nikome se nije ugodno raskomotiti na balkonu koji ima samo ogradu od željeznih šipki, te je izložen tuđim pogledima. Kako bismo dobili intiman prostor, ogradu balkona možemo zatvoriti raznovrsnim prirodnim ili umjetnim  materijalima. Od sunca i nepoželjnih pogleda, što je naročito važno kod balkona okrenutih prema jugu, zaštititi se možemo zgodnim platnenim zavjesama koje se bojom moraju uskladiti s bojom kuće.

Objesite li cvijeće na ogradu balkona s vanjske strane cijelom njegovom dužinom, pa čak i u nekoliko redova, te ako se ono proširi nadolje, svoju ćete intimu zaštititi prekrasnom cvjetnom zavjesom koja ne sputava doživljaj prostora. Ona će zasigurno privlačiti poglede prolaznika, ali ih neće propuštati unutar vašeg doma. Najljepše će izgledati ako cvijeće zasadite u malene okrugle posude i rasporedite ih duž ograde na jednakom rastojanju.   Ukoliko se odlučite na ovaj korak, već iduće godine, a možda i ove, vaši će balkoni i terase postati prave male cvjetne oaze koje će biti ukras vašeg doma, ali i cijele kuće u kojoj stanujete.  Želite li u potpunosti zakloniti svoj pogled na neugledno okruženje, neuređeno dvorište ili garažu, u tome će vam pomoći visoke biljke. Dobro je horizontalno ispuniti prostor visećim biljkama ili policama za bilje, a u male prostore vrlo će se lijepo uklopiti i male, ali jedinstvene biljke kao što je bonsai .Intimni vrtovi i zato postoje kako bi sakrili vašu intimu i vrijeme  u osami .

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc