Uređenje prostora oko kuće ili vrta specifičan je za svaku zemlju, a vrt u Italiji oblikovan je mnogim faktorima. Od aristokratske kontrole bavljenja agrokulturom, do svjetskih ratova i potrebe za hranom, talijanski vrt se uvijek mogao nazvati i funkcionalnim vrtom.  No sada je vrt u Italiji vrlo važna stavka pri prodaji kuće, a i pri kupnji.

Današnji talijanski vrtni dizajneri ističu lijepu arhitekturu kuće i upotpunjuju je s inteligentnim vrtnim dizajnom parlalelnim s modnim.  Vrt im predstavlja ‘ponos i diku’ kuće te će nerjetko unajmiti profesionalnog ‘vrtlara’ koji će im za prilično solidnu svotu novaca urediti okoliš kuće. Novac uložen na uređenje ništa je usporedbi s onim koliko dobar vrt može podići cijenu kuće tj. cijelog zemljišta. Bitno je samo posaditi biljke koje ćete lako održavati, te ih pravilno rasporediti, imajući na umu klimatske uvjete prostora na kojem živite.  U slučaju Italije uvelike je utjecala topla mediteranska klima koja u njihove vrtove donosi mirisne voćke, agrume, ili začinsko bilje, u proljeće i ljeto to su najmirisniji vrtovi na svijetu.

Toplo vrijeme i male razlike u temperaturi daje prostora vrtnim dizajnerima pri odabiru biljaka koje će trajati kroz više sezona ili čak cijelu godinu.  Ovakav stil vrtnog uređenja pogodan je i za naše prostore, pogotovo za obalu.  Prema tome, prionite na posao uredite vaš vrt kako bi uljepšali vaš boravak u njemu i podigli ‘ugled’ vašem domu.

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc