Stvaranje vodenog vrta će donijeti smirujući bijeg od stvarnosti vašim čulima. Nakon teškog radnog dana nema ništa bolje od opuštajućeg zvuka vode i mirisa cvijeća. Vodeni vrt će privući i divlji svijet u vaš mali raj. A njegovo uređenje može biti vrlo jednostavno, ali možete stvoriti i cijelo jezerce sa slapovima, mostićima i egzotičnim biljkama.

Najbolje je uskladiti izgled vrta s vlastitim željama i materijalnim mogućnostima. Većina biljaka u vodenom vrtu treba pet-šest sati sunca dnevno. Zato odaberite sunčanu lokaciju. Neka ne bude u neposrednoj blizini drveća jer će se ujesen zagađivati raspadajućim lišćem.  Prije nego iskopate jezerce, odlučite hoćete li imati u njemu ribe. Ako je klima u jesen i zimu hladna, ono će morati biti barem pola metra duboko da bi bilje i ribe preživjele zimu.  Dobro je postaviti sloj pjeska između iskopa i bazena, kao zaštitu od pomicanja i oštrih objekata u tlu. Najjednostavniji način za izbor bazena je kupnja seta koji sadrži okvir, pumpu i većinu potrebnih materijala. Inače je najdugotrajniji gumeni okvir, no oni mogu biti i od fiberglasa i PVCa.  Pumpa služi za cirkulaciju vode – to je važno i za dovoljan dotok kisika ribama te smanjuje broj larve komaraca.  Bilje oko vodenog vrta nije samo lijepo, već ima i određenu ulogu: njegova sjena smanjuje rast algi, a usto, ono stvara kisik u vodi za ekološku ravnotežu. Dobro je zasaditi takve biljke u zasebne posude da se spriječi pretjerano razmnožavanje i time zagušivanje prostora. Cijena takvog bilja nije više visoka kao nekoć, a upravo zbog sklonosti razmnožavanju vaš će vrt vrlo brzo zasjati punim sjajem. Izvan samog vodenog obruča možete zasaditi i vaše omiljeno ‘kopneno’cvijeće.

Održavanje vodenog vrta može biti izvrstan hobi za sve uzraste. To može dodati ljepotu, ali i vrijednost vašem zemljištu i podariti vam mjesto za opuštanje.

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc