UREĐENJE I PLANIRANJE VRTA

Vrijeme planiranja vrta mora se  dobro iskoristiti,jer  će njegov rezulatat za jedno duže vrijeme odrediti  izgled  vašeg vrta.I kad su u pitanju već postojeći vrtovi, o svakoj promjeni trebali bi ste dobro razmisliti  prije nego li započmete radove.Na području vrtlarsta  neprestno se pronalaze nova riješenja  i mjenjaju tendencije.Pojedini trendovi  ne moraju strogo pratiti jedan uzor.Umjetnost uređenja vrta sastoji se u stručnom  umijeću i kreativnosti, i to ne samo na području oblikovanja, već kad se radi i o vrtlarskoj praksi.

screenshot.11

Potrebno je razlikovati nacrt za sasvim novi vrt i za jedan već postojeći.Većina se nacrta odnosi na vrtove koje treba preurediti.Važno je da pritom odmah odredite što želite zadržati u svom vrtu.Ne smijemo zaboraciti da su  nacrt  i sadnja tek jedan dio posla.Pripreme  oduzimaju znatno manje vremena od kasnije njege rvta.Kod vlažnih vrtova preporuča se drenaža.Prilikom planiranja vrta obično se  uzimaju dva polazišta-vrt koji će s ulične strane djelovati lijepo,ili pak koji će biti lijep gledan iznutra.Često kao polazište uzimamo  kuhinjski  prostor uz koji se priprema  jelo   te tako  sa  usklađenim i dobro uređenim vrtom imamo dojam  da  smo u njemu samome kod  dnevnih obroka.

 Nacrt Vrta vrtovi eucaliptus

Ako se nacrt vrta radi bez savjeta pejzažnog arhitekta, trebalo bi se pridržavati nekih osnovnih pravila:Voditi računa o okolišu i prirodnom ambijentu kojim će vrt biti okružen,potražiti oslonac u okolišu i dodati svome vrtu notu kontroliranosti. Poželjno je postići sklad sa prirodom. Upoznati se sa danas bogatim asortimanom vrtnog bilja i izabrati biljke koje su ili cijele godine zelene (crnogorice) ili sezonsko bilje kombinirati tako da je vrt lijep i bogat tijekom cijele godine.Pristup do kučnog praga je najatraktivniji, pa mu treba posvetiti posebnu pažnju.U to spadaju i kolski prilaz, parking i rasvjeta.

Prostor za boravak dobro je smjestiti u južni, jugoistočni ili jugozapadni dio vrta i neposredno ga povezati sa kuhinjom. Prostor za odmor obično se smješta dalje od ulaza,u miran i pomalo izolovan kutak. Staze u vrtu su važan elemenat. Oblikom ih treba prilagoditi kompoziciji drvenastih i grmolikih biljaka. Moraju lako voditi u razne dijelove vrta. Kod manjih vrtova najbolje je postaviti staze uz sami rub vrta da se ne narušava kompaktnost cjeline.Planiranje  ćemo najlakše postići ako za početak na papir stavimo naše želje, ideje i zamisli, a zatim to postepeno uskladimo sa pravilima.

Korisno je znati još neke detelje.Tako, uređenje vrta zavisi i od konfiguracije tla pa npr. brdovit teren omogućava upotrebu kamenih potpornih zidova, vodenih kaskada, visećih vrtova itd.

 

vrtovi eucaliptus izrada vrta

Logična ideja koja se nameće prilikom razmišljanja o podnim oblogama u vrtu je trava, ali svatko tko ima vrt zna da odabrati podnu površinu nije tako lako i jednostavno.

 Prosječan hrvatski vrt ima više funkcija: on je produžetak dnevnog boravka, dječje igralište, povrtnjak, voćnjak i ružičnjak, a često i parkiralište. Upravo zato je neobičan važan odabir podnih površina u vrtu. Opcije su mnogobrojne i variraju od jeftinih i manje trajnih do skupih i uistinu dugotrajnih.Unesite visinu i strukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će osigurati prostor za ptice i korisne insekte. Za male prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvjetajuću  trešnju. Obavezno se prvo informirajte o visini i širini koju drvo može postići. Ako ipak želite visoko drvo kao zaštitu od susjednih pogleda, a koje istovremeno neće bacati prejaku sjenku na vrt, opredijelite se za srebrnu brezu.

Šarolikost  i bezbroj mogućnosti kod  kreiranja i stvaranja   vrta  ovisi o mašti i dizajnerskim tehnikama  te skladu i mogučnošću vizualizacije pojednih prostora  u kojima  živimo i  radimo.Tako da stvaranje i crtanje  vrtova  te njihova realizacija čini jedan  najbitni  početak  staranja budučih vrtova.

 

Share →

Ostavi komentar

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc