Engleski tip vrta odiše dozom neformalnosti. Iako na prvi pogled izgleda spontano, uređenje takvih vrtova je pomno planirano. Vrt obiluje cvijećem različitih tekstura i oblika a središte takvog vrta obično zauzima zelena površina ili jezerce. Krivudavi puteljci, pokoji panj, šarene tegle i zelenilom obrasle ograde ili stupovi doprinose ugodnom ugođaju Engleskih vrtova.

Engleski vrt pruža savršen ambijent za opuštanje, sunčanje, sportska događanja, i  rekreaciju.  Uz krema za sunčanje i piknik košara puna zanimljivih stvari, prosječna osoba koja se sunča je spreman za savršeno poslijepodne u parku. U ljeto, naći ćetese  s  obiteljima i prijateljima podjednako zauzimanje  prostora  za  glazbu i svečanosti u parku.   „Cottage garden“, koji spada u prave engleske romantične vrtove nastale početkom 20. stoljeća. Za njihov nastanak zaslužna je ponajviše Gertrude Jekyll (1843. – 1932.) koja vrt kreira tako da cvijeće raste svugdje gdje mu to prostor dopušta. U njenom nekrologu pisalo je da je napravila potpunu transformaciju vrtnog dizajna i široko rasprostranila znanje i ukus, što nas je (Engleze) učinilo gotovo nacijom vrtlara. Zbog njezina izuzetnog doprinosa razvoju vrtnog dizajna u koji je velikim dijelom unijela i svoju umjetničku nadarenost mislim da je bilo vrijedno spomenuti se njezina imena.  Englezi su veliki ljubitelji vrtova stoga ni malo ne čudi što su razvili svoj specifičan stil. “Klasični neformalni engleski vrtovi nastali su kao opozicija simetričnim strogim francuskim vrtovima.

Iako neformalni, ipak traže malo forme. Taj stil se najlakše može opisati kao planirani kaos. Vrt obiluje cvijećem i travama koji su sađeni bez ikakve simetrije u širini i visini.  Centar takvog vrta je savršeno uređen travnjak nepravilnog oblika oko kojeg se nižu razne vrste grmova i drveća. Vrlo često se na travnjacima uz nepravilne staze mogu naći panjevi, stare tačke koje tu nikako nisu slučajno. Drvena sjenica prekrivena razlistalom penjačicom ili masivna kapija samo mogu pridonijeti tom dojmu viktorijanske Engleske.  U svakom slučaju za engleske  vrtove zasigurno se može reći da  su kolijevka  vrtlarstva i posebnosti u  umjetničkom dizajniranju  vrtova.

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc