Vrtovi Eucaliptus http://vrtovi-eucaliptus.com Kreativne ideje za Vaš život Fri, 29 Jan 2016 22:50:33 +0000 hr hourly 1 DOM I VRT-ČLANAK U SKLOPU VEČERNJEG LISTA Tekst iz novina http://vrtovi-eucaliptus.com/dom-i-vrt-clanak-u-sklopu-vecernjeg-lista-tekst-iz-novina/ http://vrtovi-eucaliptus.com/dom-i-vrt-clanak-u-sklopu-vecernjeg-lista-tekst-iz-novina/#comments Wed, 13 Jan 2016 15:31:02 +0000 http://vrtovi-eucaliptus.com/?p=1330 Zavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti bunar te sjenicu za popodnevni odmor. Piše Martina Strukić  PRI UREĐENJU VRTA BIRANE SU VRSTE KOJE RASTU U NAŠEM PODNEBLJU DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI  Puno pažnje posvetite navodnjavanju 1.Počmite sa travnjakom kao bazom, sve ostalo neka bude  nadogradnja  Pri uređenju vrta prvo se odabiru mjesto i oblik travnjaka.Najpoželjnije bi bilo da bude što jednostavniji jer ljepše izgleda i jednostavniji je za kasniju  košnju. 2.Kombinacija biljaka bitan je faktor Bitno je znati koje biljke dobro rastu zajedno, a koje se  ne podnose da poslije ne bi bilo problema s održavanjem. 3.Ne zaboravite na navodnjavanje Planirate li veći vrt,dobro razmislite o navodnjavanju.Danas postoje brojni sustavi  koji se automatski uključuju u određeno vrijeme i štede vodu. Zavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti  bunar  te sjenicu  za  popodnevni odmor. Projektiranje vrta,posebice [...]]]> OD GRADILIŠTA DO PREKRASNOG VRTA SAMO U MJESEC DANA

vrtovi eucaliptus dom i vrt vecernji listZavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti bunar te sjenicu za popodnevni odmor.

Piše Martina Strukić

 PRI UREĐENJU VRTA BIRANE SU VRSTE KOJE RASTU U NAŠEM PODNEBLJU

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

 Puno pažnje posvetite navodnjavanju

1.Počmite sa travnjakom kao bazom, sve ostalo neka bude  nadogradnja

 Pri uređenju vrta prvo se odabiru mjesto i oblik travnjaka.Najpoželjnije bi bilo da bude što jednostavniji jer ljepše izgleda i jednostavniji je za kasniju  košnju.

2.Kombinacija biljaka bitan je faktor

Bitno je znati koje biljke dobro rastu zajedno, a koje se  ne podnose da poslije ne bi bilo problema s održavanjem.

3.Ne zaboravite na navodnjavanje

Planirate li veći vrt,dobro razmislite o navodnjavanju.Danas postoje brojni sustavi  koji se automatski uključuju u određeno vrijeme i štede vodu.

vrtovi eucaliptus vrtna rapsodija

Zavirite u vrt koji uređenjem podsjeća na park, a ima vlastiti  bunar  te sjenicu  za  popodnevni odmor.

Projektiranje vrta,posebice kada vlasnici imaju određene želje,nije lak zadatak.Upravo takav projekat pao je u ruke  požeškoj tvrtki Vrtovi Eucaliptus specijaliziranoj za projektiranje vrtova.Njima su se obratili vlasnici koji su prostor na kojem su se prije nalazili stara kuća i dvorište zaraslo u šikaru zamislili kao pravu zelenu oazu.

vrtovi uređenje            Zahtjevno jezero

Novi su vlasnici prostor  odlučili prenamjeniti u prekrasan park koji će privlačiti poglede posjetitelja i prolaznika.Želja vlasnika  bila je da  se  i uredi stari bunar te postave sjenice, a sve ostalo prepustili su nama- objašnjava Dario Zastavnik iz Vrtova Eucaliptus.

-U prvoj fazi skicirali smo budući prostor,predloženo je da ulaz i staze budu od stare opeke velikog formata kakve su se radile davno prije.Kroz središnji prednji dio zamišljen je potok sa ovećim  jezerom.Izvor je napravljen kao “izvor vode iz kamena”,koji teče potokom i na njegovom jednom dijelu sagrađen je ukrasni mostić koji vodi do bunara.

Prije njega staza se  odvaja prema sjenici i mjestu za roštilj -objašnjava Zastavnik dodajuči:

Cijeli prostor je ograđen živom ogradom “Thuya occ. Smaragd”.

Najprije smo uredili središnji dio,dakle potok,jezerce i stazu,pa smo posadili travnjak ,sadnice i biljke.

Prije same sjetve, s obzirom na to da je teren bio prilično dobar ,na površinski sloj stavili smo humusnu zemlju .Što svrtovi eucaliptus preuređenjee  tiče sjetve    nakon frezanja ,niveliranja i valjanja koristili  smo višekomponentno sjeme za sunčane terene.

Kad je riječ o biljkama , cijelom prostoru posađen je veliki broj vrsta,od vodenih biljaka za jezerca(jezerska ruža ili lopoč,zatim ukrasni šaš,ukrasne vlasnjače,zlatica…)-kaže pokušavajući dočarati kombinaciju bilja i napominjuči:

Brojne vrste bilja

Na ostalom prostoru posađeni su japanski javor,obični mliječni javor,japanska trešnja,padajuća breza ,padajuća karagana,katalpa,liqidambar,ukrasna crvena bukva   japanski padajući javor.

Od zimzelenih sadnica i ukrasnih borova tu su padajući Cedrus deodara,padajući atlanski cedar i pinus mini borovi uz stazu.

Oko samog jezera posađeno je više vrsta ukrasnih trava -vlasnjača,pampas trava i drugih.Od ukrasnih grmova i pokrivača tla tu su lovor višnja,Cotoneastera,vatreni trn,dojcije,crvenolisni ruj,kornusi i druge-zaključuje naš sugovornik i dodaje:

U samom su jezeru KOI šarani kao dekoracija, a ugradbena i nadzemna rasvjeta dale su pečat savršenom dizajnu kada padne mrak.

vrtovi eucaliptus izrdaa prekrasnog vrta

Posebna  pozornost pri uređenju vrta posvećena je stazama koje prolaze kroz park.Kako bi sve bilo što autentičnije i u skladu sa prirodom ,korišteni su prirodni materijali u svim situacijama u kojima je   to bilo moguće.

Pri izradi dekorativne staze od starinske cigle radila se uobičajena priprema drenaže i nasipa te nabijanje za svu betonsku galanteriju osim postavljanja cigli prirodnim načinom bez betona-proces gradnje vrta detaljno opisuje Zastavnik.

 VRT I DALJE  RASTE

Vrtovi Eucaliptus japanski vrt

  Dakako,uz postavljanje staza,prilično zahtjevno  bilo je napraviti i jezerce za koje je  prije sadnje  travnjaka napravljena kompletna infrastruktura.Sjenica je  također napravljena od prirodnih materijala-crijepa i masivnog drveta,sve prema željama vlasnika.

Zapušteni bunar kompletno je obnovljen i vraćeni su mu stari sjaj i funkcionalnost.Budući da cjeli postupak uređenja vrta zvuči prilično komplicirano ,nemoguće je ne zapitati se koliko je  trajao….

Kompletan posao uređenja,od projektiranja do korištenja vrta,trajao je tek mjesec  dana -objašnjava vrtlar dodajući da su neke biljke posađene kasnije s obzirom na njihovo   vrijeme sadnje .

Međutim svakako valja spomenuti da uređenje vrta nije nikada  gotovo jer,kako objašnjava naš sugovornik ,”svaki vrt kroz godine rasta i razvijanja daje drugačiju sliku”.

Vlasnici su dobili savršen zeleni poligon koji je potpuno ispunio njihova očekivanja,a dalje će svoj vrt razvijati u smjeru koji im bude odgovarao nadopunjavajući postupno svoje biljno carstvo drugim biljkama i pazeći na to da biljke koje su zasađene jedne kraj drugih žive u savršenoj simbiozi.

Članak DOM I VRT  iz Večernjeg Lista

Vrtovi Eucaliptus

]]>
http://vrtovi-eucaliptus.com/dom-i-vrt-clanak-u-sklopu-vecernjeg-lista-tekst-iz-novina/feed/ 0
NACRT I IZRADA VRTA http://vrtovi-eucaliptus.com/nacrt-i-izrada-vrta/ http://vrtovi-eucaliptus.com/nacrt-i-izrada-vrta/#comments Fri, 08 Jan 2016 16:46:54 +0000 http://vrtovi-eucaliptus.com/?p=1247 Potrebno je razlikovati nacrt za sasvim novi vrt i za jedan već postojeći.Većina se nacrta odnosi na vrtove koje treba preurediti.Važno je da pritom odmah odredite što želite zadržati u svom vrtu.Ne smijemo zaboraciti da su  nacrt  i sadnja tek jedan dio posla.Pripreme  oduzimaju znatno manje vremena od kasnije njege rvta.Kod vlažnih vrtova preporuča se drenaža.Prilikom planiranja vrta obično se  uzimaju dva polazišta-vrt koji će s ulične strane djelovati lijepo,ili [...]]]> UREĐENJE I PLANIRANJE VRTA

Vrijeme planiranja vrta mora se  dobro iskoristiti,jer  će njegov rezulatat za jedno duže vrijeme odrediti  izgled  vašeg vrta.I kad su u pitanju već postojeći vrtovi, o svakoj promjeni trebali bi ste dobro razmisliti  prije nego li započmete radove.Na području vrtlarsta  neprestno se pronalaze nova riješenja  i mjenjaju tendencije.Pojedini trendovi  ne moraju strogo pratiti jedan uzor.Umjetnost uređenja vrta sastoji se u stručnom  umijeću i kreativnosti, i to ne samo na području oblikovanja, već kad se radi i o vrtlarskoj praksi.

screenshot.11

Potrebno je razlikovati nacrt za sasvim novi vrt i za jedan već postojeći.Većina se nacrta odnosi na vrtove koje treba preurediti.Važno je da pritom odmah odredite što želite zadržati u svom vrtu.Ne smijemo zaboraciti da su  nacrt  i sadnja tek jedan dio posla.Pripreme  oduzimaju znatno manje vremena od kasnije njege rvta.Kod vlažnih vrtova preporuča se drenaža.Prilikom planiranja vrta obično se  uzimaju dva polazišta-vrt koji će s ulične strane djelovati lijepo,ili pak koji će biti lijep gledan iznutra.Često kao polazište uzimamo  kuhinjski  prostor uz koji se priprema  jelo   te tako  sa  usklađenim i dobro uređenim vrtom imamo dojam  da  smo u njemu samome kod  dnevnih obroka.

 Nacrt Vrta vrtovi eucaliptus

Ako se nacrt vrta radi bez savjeta pejzažnog arhitekta, trebalo bi se pridržavati nekih osnovnih pravila:Voditi računa o okolišu i prirodnom ambijentu kojim će vrt biti okružen,potražiti oslonac u okolišu i dodati svome vrtu notu kontroliranosti. Poželjno je postići sklad sa prirodom. Upoznati se sa danas bogatim asortimanom vrtnog bilja i izabrati biljke koje su ili cijele godine zelene (crnogorice) ili sezonsko bilje kombinirati tako da je vrt lijep i bogat tijekom cijele godine.Pristup do kučnog praga je najatraktivniji, pa mu treba posvetiti posebnu pažnju.U to spadaju i kolski prilaz, parking i rasvjeta.

Prostor za boravak dobro je smjestiti u južni, jugoistočni ili jugozapadni dio vrta i neposredno ga povezati sa kuhinjom. Prostor za odmor obično se smješta dalje od ulaza,u miran i pomalo izolovan kutak. Staze u vrtu su važan elemenat. Oblikom ih treba prilagoditi kompoziciji drvenastih i grmolikih biljaka. Moraju lako voditi u razne dijelove vrta. Kod manjih vrtova najbolje je postaviti staze uz sami rub vrta da se ne narušava kompaktnost cjeline.Planiranje  ćemo najlakše postići ako za početak na papir stavimo naše želje, ideje i zamisli, a zatim to postepeno uskladimo sa pravilima.

Korisno je znati još neke detelje.Tako, uređenje vrta zavisi i od konfiguracije tla pa npr. brdovit teren omogućava upotrebu kamenih potpornih zidova, vodenih kaskada, visećih vrtova itd.

 

vrtovi eucaliptus izrada vrta

Logična ideja koja se nameće prilikom razmišljanja o podnim oblogama u vrtu je trava, ali svatko tko ima vrt zna da odabrati podnu površinu nije tako lako i jednostavno.

 Prosječan hrvatski vrt ima više funkcija: on je produžetak dnevnog boravka, dječje igralište, povrtnjak, voćnjak i ružičnjak, a često i parkiralište. Upravo zato je neobičan važan odabir podnih površina u vrtu. Opcije su mnogobrojne i variraju od jeftinih i manje trajnih do skupih i uistinu dugotrajnih.Unesite visinu i strukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će osigurati prostor za ptice i korisne insekte. Za male prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvjetajuću  trešnju. Obavezno se prvo informirajte o visini i širini koju drvo može postići. Ako ipak želite visoko drvo kao zaštitu od susjednih pogleda, a koje istovremeno neće bacati prejaku sjenku na vrt, opredijelite se za srebrnu brezu.

Šarolikost  i bezbroj mogućnosti kod  kreiranja i stvaranja   vrta  ovisi o mašti i dizajnerskim tehnikama  te skladu i mogučnošću vizualizacije pojednih prostora  u kojima  živimo i  radimo.Tako da stvaranje i crtanje  vrtova  te njihova realizacija čini jedan  najbitni  početak  staranja budučih vrtova.

 

]]>
http://vrtovi-eucaliptus.com/nacrt-i-izrada-vrta/feed/ 0
SISTEMI ZA AUTOMATSKO NAVODNJAVANJE “HUNTER” http://vrtovi-eucaliptus.com/sistemi-za-automatsko-navodnjavanje-hunter/ http://vrtovi-eucaliptus.com/sistemi-za-automatsko-navodnjavanje-hunter/#comments Fri, 13 Mar 2015 20:44:47 +0000 http://vrtovi-eucaliptus.com/?p=1107 Uštedite vrijeme i povećajte profitabilnost Hunter je izgradio ovaj alat za povećanje točnosti projektne specifikacije i smanjenju vremena provedenog na istraživanju proizvoda. Odgovarajuća pravila su sagrađena kako bi se osiguralo odabranoj opciji kompatibilnost [...]]]> U ovom tekstu vam predstavljamo najsuvremeniju tehnologiju sustava za automatsko zalijevanje koje Vrtovi Eucaliptus ugrađuju svojim klijentima za vaše okućnice, sportske terene, poslovne zgrade i objekte, privatna igrališta, djećje vrtiće i druge zanimljive i korisne površine. Sa stajališta razvoja proizvoda Hunter je namjerno razvio infrastrukturu i tehnologiju za projektiranje i izgradnju proizvoda visoke tehnologije. Ova povećana sposobnost očituje se u visoko inovativnim navodnjavanjima što donosi visoke rezultate na tržištu. Da bi uštedjeli, moramo pravilno projektirati, instalirati, upravljati i održavati na vrhu performanse sustava i krajolika.
Hunter Poslovni kontroler konfigurator je profesionalno posebno dizajniran u naumu da će vam pomoći da izgradite popis materijala za svoje projekte. Ovaj besplatni alat omogućuje izvoz popis materijala za Microsoft Excel dodavanje plana ili mjesto projekta.

vrtovi eucaliptus hunterUštedite vrijeme i povećajte profitabilnost

Hunter je izgradio ovaj alat za povećanje točnosti projektne specifikacije i smanjenju vremena provedenog na istraživanju proizvoda. Odgovarajuća pravila su sagrađena kako bi se osiguralo odabranoj opciji kompatibilnost i kako bi se mogla ispravno naručiti i ugraditi.

Brzo i jednostavno postavljanje

Započnite odlučivati koji je sustav najbolji za vas – Hunter ima vodeći ACC kontroler, svestrani CORE kontroler ili središnji sustav kontrole IMMS. Jednostavan za razumijevanje kroz pitanja koja vas vode kroz proces postavljanja.

IMMS SYSTEM upravljanje navodnjavanjem preko PC-a

Sistem omogućuje, sa PC-a u uredu ili stanu, komunikaciju sa brojnim dislociranim programatorima na terenu. Komunikacija je dvosmjerna, sa terena stižu podaci o evenutalnim kvarovima, protoku, vremenskim uvjetima. Na PC-u u IMMS programu izrađuju se svi zadaci za irigaciju i šalju na teren programatorima, a pokrenuti se može i svaki venitil.

Program evidentira navodnjavanja.

Načini komuniciranja PC–a i jedinica na terenu su: žičana veza, telefonska veza, radio veza, GSM veza. Veza se uspostavlja preko komunikacijske jedinice uz PC i komunikacijskih jedinica na terenu. Na jednu komunikacijsku jedinicu na terenu moguće je priključiti veći broj programatora. Senzori se mogu priključiti na terensku jedinicu, nije potrebno na svaki programator. Komunikacijske jedinice mogu biti na brojnim međusobno udaljenim područjima. Sistem se sastoji od PC–a potrebnih radnih karakteristika, Hunter IMMS programa, te potrebnog broja komunikacijskih jedinica i programatora.

IMMS konfigurator vam pomaže izgraditi popis materijala za bilo koju stranicu, uključujući obuhvaćanje konfiguracije, tip stanica i stranica, potrebno komunikacijskih opcija i dodataka. Ovaj alat također pruža vam detaljne tehničke bilješke jedinstvene prema vašoj želji. IMMS može upravljati do 10.000 ACC kontrolora, podijeljenih u najviše 100 mjesta. Konfiguracija na jednom mjestu u isto vrijeme i spremanje svake stavke od materijala izvozom u popis Microsoft Excela koristeći izgrađen-in gumb za preuzimanje. Kombinirajte svaki list u Excel i zajedno će odrediti cijeli sustav. Ovo bi bio jedan uvodni dio prije same pripreme projektiranja, dizajniranja do realizacije sustava za automatsko zalijevanje.

HUNTER INOVATORI NAVODNJAVANJA

Automatski sistem navodnjavanja pruža vam udobnost automatske kontrole i sigurnost pravovremenim i kvalitetnim zalijevanjem zelenih površina. Bilo da se radi o zalijevanju vašeg travnjaka, zalijevanju uređenog vrta, zahtjevnih tipova travnjaka kod održavanja sportskih terena ili natapanju poljoprivrednog zemljišta. Uz senzore koji kontroliraju vanjsku temperaturu i padaline kao i upravljačke jedinice, trošenje vremena na zalijevanje zelenih ili poljoprivrednih površina je stvar prošlosti .
Radimo po principu ključ u ruke, koja obuhvaća savjetovanje, projektiranje i ugradnju sistema manjih zelenih površina kao i realizacija i ugradnja zahtijevnijih sistema za navodnjavanje u poljoprivredi, prilagođena vašim željama i zahtjevima kao i servis godišnje održavanje.
U zavisnosti od veličine i složenosti sistema, prosječno vrijeme ugradnje kod stambeni projekata je od 2 do 5 dana.

Cijeli sustav ugradnje sistema za navodnjavanje sastoji se od:

programatori Hunter

  • PROGRAMATORA: Programatori su ti koji kontroliraju cjelokupan sustav i određuju vrijeme i cikluse za navodnjavanje. Hunter sustavi su razvili visoku tehnologiju procesorskih pametnih računala na području sistema za zalijevane implementirani u operativne sustave naših računala povezani sa različitim napravama i uređajima, senzorima, vremenskim stanicama i ostalim, koji ovaj sustav čine nejboljim na svijetu.

baterijski i radio programatori

  • ELEKTROMAGNETSKIH VENTILA: Elektromagnetski ventili koji su povezani sa centralnim računalom povezuju svaku pojedinu zonu i na taj način koordinirano omogućuju otvaranje svake pojedine zone u određenom intrevalu i ciklusu.

elektromagnetni ventili Hunter

  • Rasprsivača ili prskalica: Rasprsivači ili prskalice koje usmjeravaju vodu, brzinu i količinu u jedinici vremena na određenom prostoru sa izmjenjiv diznama na temelju proračuna za određenu površinu, razlikujemo ih statičke i dinamičke.
    Statički su fiksni čije se dizne podešavaju ručno i tako ostaju, dok dinamički se također ručno porešavaju ali njihove matrice rotiraju.

DINAMIČKI RASPRŠIVAČI

dinamcicki rasprsivaci Hunetr

STATIČKI RASPRŠIVAČI

staticki rasprsivci Hunter

DIZNE ZA RASPRSIVAČE

DIZNE  ZA HUNTER RASPRSIVACE

SENZORI SISTEMA

Senzori koji programatorima i sustavima daju potrebne informacije o okruženju na temelju kojeg programatori donose odluke i cikluse zalijevanja koji su predhodno programirani.

Slika 1

Slika 1

Slika 2

Slika 2

MIKRONAVODNJAVANJE

Mikro ili navodnjavanje kap na kap tzv. DRIP sistem zalijevanja je najekonomičniji način zalijevanja i primjenjuje se na svim površinama gdje nije dostupno klasično zalijevanje, cvjetne gredice, balkonsko cvijeće unutranje ineterijer raslinje i posude, kompletan sistem se nadovezuje za Hunter programatore i kompletnu opremu.Mikro navodnjavanje vrtovi eucaliptus

Sustav HUNTER je jedan od jedinstvenih u svijetu po pitanju preciznosti, detaljnog analiziranja potreba za vlagom na prostoru za koje je predviđen, implementiran u najmodernije tehnologije, računalno i daljinsko upravljanje područjima koje trebamo zalijevati i na taj način okoliš koji nas okružuje čini Impresivnim i svakoj biljci daje kontinuiran izvor vlage a samim time i okoliš i Eko sustav koji nas okružuje čini jedinstvenim.

ET SYSTEM

ET SYSTEM – potpuno automatska prilagodba količine navodnjavanja vanjskim klimatskim uvijetima.
ET system sam računa optimalnu količinu vode i potrebno trajanje navodnjavanja, a programator automatski to provede. Kako? U ET unesemo podatke o vrsti biljnog materijala, zemlje, nagibu, sjeni i vrsti emitera i to za svaku stanicu, a ET mjeri temperaturu, vlagu, jačinu sunčevog zračenja, količinu oborina i vjetar. Podatke posebni program obradi i sistem provede vezom preko Hunter programatora.

 

et system vrtovi eucaliptus

ET SYSTEM je jednostavan za dodavanje na sve upravljačke jedinice HUNTER. Koristi visoku tehnologiju mjerenja (ET) faktora* razvijenu u Hunteru. ET SYSTEM mjeri ključne klimatske uvijete (temperaturu.vlagu zraka,oborine) da bi izračunao lokalni faktor isparavanja (ET)faktor. Na osnovu prikupljenih podataka ET System izračunava plan navodnjavanja kako bi nakodnadio gubitak vode iz zemlje i biljke. omogučava uštedu do 30% vode.

*ET faktor
*ET faktor je mjerenje zbira gubitka vode na tlu isparavanjem i gubitka vlage iz biljki.
KOMPLETAN SUSTAV “HUNTER” ZASNIVA SE NA UČENJU, TEHNOLOGIJI I EDUKACIJI ZA VRHUNSKE PERFORMANSE U SVOJOJ DOMENI PO PITANJU SUSTAVA ZA NAVODNJAVANJE , DO SAVRŠENSTVA DOVODEĆI POTREBU PRENOŠENJA VODE NA BILJKE I RASPORED VLAGE KAKO BI MOGLI UŽIVATI U VRTOVIMA I PROSTORU KOJI NA S OKRUŽUJE.

]]>
http://vrtovi-eucaliptus.com/sistemi-za-automatsko-navodnjavanje-hunter/feed/ 0
VRTNI KUTAK – ZIMSKO ODRŽAVANJE LIMUNA I AGRUMA http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-zimsko-odrzavanje-limuna-i-agruma/ http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-zimsko-odrzavanje-limuna-i-agruma/#comments Mon, 09 Feb 2015 14:26:23 +0000 http://vrtovi-eucaliptus.com/wp/?p=991 Vjerojatno vam je već poznato da je drveće citrusa malo nezgodno kada je u pitanju prezimljavanje. Ljudi se često pitaju kako mogu da spriječe opadanje lišća do kojeg dolazi pred kraj zime, često zbog nepravilne njege. Kako razumijeti drvo limun koje uspijeva u tropskoj i suptropskoj klimi, ali podnosi i mediteransku, gdje temperatura zimi može pasti i nekoliko stupnjeva ispod nule. Kad je riječ o njezi, to znači slijedeće: Stablu citrusa treba puno svijetlosti i ljeti i zimi, kao što je to u njihovom prirodnom staništu.

Svjetlost i temperatura su podjednako važni pošto oba djeluju na aktiviranje metabolizma drveta, a to je ono što može biti problem u zimskoj njezi citrusa. Drugim riječima: Što više svijetlosti (koja pokreće fotosintezu) drvo dobije, više topline će mu trebati da postigne odgovarajuću brzinu metabolizma. Što više svijetlosti drvo primi (čime će se ubrzati njegov metabolizam), više topline će mu biti potrebnoAko je metabolizam drveta previše brz tokom zime usljed visoke temperature (npr. ako se biljka nalazi u dnevnoj sobi, naročito iza zavijese i sl.) i ako nema dovoljno svijetlosti, ono će metabolizirati više supstanci nego što može da stvori fotosintezom – trošiće samo sebe za postizanje dovoljnog nivoa fotosinteze.

Međutim, dobro jsitron3036_250e uvesti biljku u hibernaciju tako što ćete je staviti na veoma svijetlo mjesto na niskoj temperaturi (ovo podrazumijeva ventilaciju bez mraza). To se radi jer je najsvijetlije moguće mjesto na našoj geografskoj širini poput mračne sobe u odnosu na tropske uvijete, posebno zimi. Jačina svijetlosti u dnevnim sobama je obično 500 do 800 luksa. U takvim uvijetima je manje-više pitanje sreće , kad je riječ o prezimljavanju drveća citrusa zbog razlike između svijetlosti koja im je potrebna i količine koju zaista dobijaju.

Metode za prezimljavanje koje su se pokazale uspiješne:

  1. Ostavite stablo citrusa da prezimi u stakleniku rasadnika ili u malom kućnom stakleniku, staklenom ili zelenom vrtu.
  2. Ostavite stablo da prezimi na svijetlom mjestu na temperaturi između 5 i 10 °C; često provjetravajte prostorije i zaklonite ga u hladovinu ako topli sunčevi zraci ulaze u prostoriju (od kraja siječnja, naročito za prozore koji su okrenuti ka jugu).
  3. Ostavite stablo da prezimi na jakom svijetlom mjestu na temperaturi od oko 16/18 do 20°C.

Ova varijanta je najteža jer je takve uvijete skoro nemoguće stvoriti. U ovim predjelima imamo manje svijetla i u hladnim zimskim danima obično temperaturu u dnevnim sobama održavamo na najmanje 21 °C. Prostorije sa temperaturom od 16 do 18 °C, što bi bilo najpogodnije, su uglavnom one koje se rijetko koriste ili hladni hodnici i predvorja. U takvim prostorijama drveće treba postaviti što bliže prozoru.

Što se tiče temperature ,lišće često opada jer je drveće previše vlažno i jer su velike razlike između temperature korenja i lišća. „”Vruća glava i hladne noge” kako to vrtlari kažu ili zapravo “vruće noge i hladna glava”. Razlog se rijetko orimejti kako se prostorija zagrijava, veći dio stabla se zagrije na sobnoj temperaturi od npr. 21 °C. Ali ono stoji na podu sa temperaturom od samo 16 do 18 °C. Hladnije korijenje funkcionira puno sporije od toplih listova; drvo je pod stresom i odbacuje listove.

Riješenje:
Premjestite drvo sa poda na pokretno postolje ili u posudu sa kotačima i dovoljno ventilacije ispod ili podmetnite debeli sloj stiropora između poda i posude kako biste je izolirali od hladnog tla.

Obrnuta situacija: stablo se može postaviti na podno grijanje tako da se korijenje zagrije do 20-28 stupnjeva, a krošnja bude na 18-22 stupnjeva. I ovdje imamo sličnu situaciju kao u prethodnom slučaju: drvo je pod stresom jer je sada korijen aktivniji od listova. Rezultat: lišće je odbačeno.
Što bolje budemo razumijeli stabla citrusa i kako možemo utjecati na njih tokom faze prezimljavanja, bolje ćemo se boriti sa situacijom i smisliti strategiju za preživljavanje koja najviše odgovara uvijetima u vašem domu. Ona će vam pomoći da brže reagiramo i da poduzmemo odgovarajuće mjere kada se problem pojavi.
Ovaj odnos svijetlosti/temperature je prilično jednostavan kada se uporedi sa strategijama za gnojenje i zalijevanje tokom šest hladnijih mjeseci u godini.
Nemojte gnojiti od srpnja do veljače, a ako biljka treba prezimti na hladnom , nemojte gnojiti od veljače do ožujka. Nedostatak željeza (zelene vene listova, žuto lišće) nadomjestite dodatkom odgovarajućeg gnojiva.

Zaljevajte mekom vodom na sobnoj temperaturi. Nemojte upotrebljavati tvrdu vodu jer bi ovo moglo dovesti do nedostatka željeza. Za toplije prezimljavanje, zaljevajte veoma pažljivo u skladu sa uvijetima, naročito izbegavajte prekomjerno zalijevanje i zadržavanje vode. Više stabala se potopi nego što se osuši! Za hladno prezimljavanje stabala treba biti što suša (blago vlažno tlo) – zemlja ne treba biti potpuno suha kako se stablo ne bi osušilo.

Ostavite stablo vani što je moguće duže i vratite ga van na proljeće što je moguće ranije.Posebno na kraju zime i u rano proljeće stablo možete držati na zaštićenom mjestu. Mjesto ne bi smijelo da se zagrije toliko da se dnevne i noćne temperature puno razlikuju, npr. noću 5 °C, a danju 20-25 °C.
Prije nego što unesete drvo u kuću, detaljno ga očistite i uklonite sve puževe i uši. Ako je potrebno, možete ga i orezati. Prorijedite previše guste krošnje tako da može probiti više svijetlosti. Krajem siječnja provijerite da li ima štetočina (koje su u porastu u ovo doba godine). Štitaste uši i prve brašnaste uši su već u akciji u ovom periodu. Posljednje se pojavljuju lisne uši, ali se one javljaju tek od ožujka.

]]>
http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-zimsko-odrzavanje-limuna-i-agruma/feed/ 0
VRTNI KUTAK PROLJEĆE U VRTU http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-proljece-u-vrtu/ http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-proljece-u-vrtu/#comments Mon, 09 Feb 2015 12:00:46 +0000 http://vrtovi-eucaliptus.com/wp/?p=910 Proljeće je pravi trenutak da uljepšate vrt dekorativnim cvijetnim grmovima i drvećem. Evo prijedloga koji vam mogu pomoći da odaberete najbolje biljke za svoj vrt JAPANSKA DUNJA (Chaenomeles japonica)je nizak, listopadni grm, visok od 1 do 2 m, koji raste sporo. Listovi su jajastog oblika, tamnozelene boje, a cvijetovi crveni.Rastu do 4 cm pojedinačno ili po više njih na starijim granama. Plod je okruglasto duguljast, u fazi sazrijevanja žut ili žutozelen, poput malih dunjica. Japanska dunja voli osunčana i svijetla mjesta, plodna, drenirana zemljišta. Dobro podnosi orezivanje i otporna je na niske temperature, sušu, dim, prašinu i otrovne plinove. Kao ranocvijetajuća vrsta jako je cijenjena u hortikulturi. Poznato je nekoliko vrsta japanske dunje koje se međusobno razlikuju po visini, habitusu, veličini, punoći i boji cvijetova (bijela,ružičasta, tamnocrvena).

JAPANSKA DUNJA

JAPANSKA DUNJA

 

Forzicija je listopadni grm čvrstih žilavih grana koje se povijaju u luku stvarajući oblik fontane. Ovisno od vrste može dostići visinu od 1 do 3m.Cvijeta u rano proljeće, ožujku ili travnju . Cvijetovi su jarko žuti nalik na zvončiće, sastavljeni od četiri duguljate latice dužine 5cm. Obično se pojavljuju prije listanja, pojedinačno, ili grupirano po dva do tri zajedno.Cvijetovi traju tri do četiri tjedna. Forzicije nisu izbirljive u pogledu kvalitete zemljišta. Za obilno cvijetanje treba im obezbijediti svijetlu i sunčanu poziciju.Dobro podnose hladnoću i zagađen zrak. Biljku obavezno obilno zaljevati u toku ljeta,jer joj smetaju ljetne suše. Forzicija lijepo izgleda na travnjaku kao pojedinačan grm, a može se saditi i u grupama.

FORZICIJA

FORZICIJA

Zvijezdasta magnolija (Japanska magnolija) je listopadno drvo koje spada u red najotpornijih magnolija. Cvijetovi su bijeli (veličine oko 10cm) i ugodnog su mirisa. Pojavljuju se prije nego što biljka izlista , u tokuožujka i travnja.Zvijezdasta magnolija je interesantna po tome što rano i bogato cvijeta.Ljeti odražava raskošne tamnozelene listove, a u jesen plodove slične šišarkama. Za uzgoj traži duboka, hranljiva, umijereno vlažna i dobro drenirana zemljišta.Otporna je na mraz, a razmnožava se reznicama, sjemenom ili kalemljenjem.

ZVJEZDASTA MAGNOLIJA
ZVJEZDASTA MAGNOLIJA

Rododendroni spadaju u najljepše vrste koje ukrašavaju kvalitetno uređene vrtove. Rododendroni su zimzeleni, poluzimzeleni i listopadni grmovi čija visina varira od 0,5 do 6m. Cvijetaju ovisno o varijetetu, u travnju , svibnju i lipnju. Za uspiješno uzgajanje rododendrona neophodno je osigurati vlažnu dobro dreniranu zemlju, svijež zrak i duboko humusno kiselo, ili neutralno tlo (bez kreča). Preporučuje se da se prilikom sađenja na dnu sadne rupe doda zemlja za rododendrone. Najbolje uspijevaju u polusjeni, a zimi ih je neophodno pokriti, da bi se zaštitili od mrazeva

RHODODOENDRON

RHODODOENDRON

Kerria japonica Pleniflora (Kerija) je listopadna grmolika biljka koja je porijeklom iz Kine i Japana. Može postići visinu od 1,5 do 3 m. Ima preljepe nježne, jednostruke ili duple žute cvjetove i svijetlozelene listove.Cvijeta od sredine travnja do sredine svibnja. Odgovara joj polusijenovito mjesto, ali je i jedna od rijetkih biljaka koja će cvijetati i u potpunoj sjeni. Vrlo brzo raste formirajući grm.Japanska kerija je vrlo otporna na hladnoću i nije zahtijevna. Voli plodnu, vlažnu, ali dobro dreniranu zemlju. Odrasli, već formirani grmovi mogu podnijeti i sušni period, ali će se to svakako odraziti na njeno cvijetanje. Otporna je na bolesti i štetočine.

JAPANSKA KERIJA

JAPANSKA KERIJA

]]>
http://vrtovi-eucaliptus.com/vrtni-kutak-proljece-u-vrtu/feed/ 0