Kako vizualni vrtovi imaju i zaštitnu ulogu, dobro raspoređene grupe biljaka i četinjača mogu štititi od vjetra i snijega, kao i velika stabla koja ljeti pružaju hladovinu i svježinu.

Položaj vrta

Vrt ne smije nikada biti izoliran tj. izdvojen iz kompletnog dojma i karaktera okruženja u kome se nalazi. Njegove granice određuju i štite naš osobni prostor, ograđujući utjecaj vanjske sredine od dijela koji zovemo stambenim prostorom. Žive ograde omogućavaju zaklanjanje prostora, skrivanje neuglednih elemenata iz bliže okoline, povećavajući tako nužnu privatnost. Žive ograde od gmlja i četinjača značajno smanjuju buku sa prometne ulice. Dio vrta se može iskoristiti kao produžetak dnevnog boravka, stvarajući neprimjetan prijelaz iz zatvorenog prostora u otvoren prostor. Popločane terase, raznovrsne konstrukcije prekrivene biljkama, balkoni i sjenice smanjit će kontrast između otvorenog i zatvorenog prostora omogućivši pri tom zaštićena i ugodna mjesta za dječju igru kao i opuštanje odraslih u prirodi.

Izbor biljaka za sadnju značajno utječe na stil same okućnice. Veliki listovi dominantne teksture unose u prostor dubinu i raskoš, dok dominacija nježnih crnogoričnih srebrnkastih i sivih crnogorica stvara osjećaj lakoće i lepršavosti.

Posebnu kvalitetu svakoj okućnici daju visoka stabla sa svojim sjenama. Mala nježna stabla su idealna za ograničene prostore, a u većim okućnicama ona će ako su stručno postavljena isticati ljepotu velikog odraslog drveća. Pri sadnji mora se računati na krajnje dimenzije krošnje, kako se ne bi dogodilo da poslije određenog broja godina moramo pristupiti prorijeđivanju i sijeći. Ukoliko zaklanjaju pogled ili umanjuju svijetlost stabla se moraju na odgovarajući način potkratiti. Isto se odnosi i na drveće koje je u blizini kuće i čije lišće često začepi oluke i odvodne cijevi. Prilikom sadnje drveća, a posebno onog brzog rasta treba voditi računa da se dovoljno odmaknu od zgrade jer njihovo korijenje može oštetiti temelje, cijevi i sl.

Okućnica pruža sjajne mogućnosti za oplemenjivanje prostora bez skupih zahvata i rekonstrukcija. Biljke mogu savršeno poslužitu za sakrivanje ružnih konstrukcija i materijala. Dekorativni pokrivači tla su samo jedno od mnogobrojnih riješenja. Kuće će izgledati mnogo bolje ako su biljke posađene oko nje, dobiva se dojam da su vrt i kuća spojeni u jednu neraskidivu cijelinu.

Žive ograde osim što su jako dekorativne, izuzetno su pogodne za maskiranje nereprezentativnih mijesta, a imaju i zaštitnu ulogu. Njihova zaštitna uloga osjeti se u pročišćavanju čestica prašine, smanjivanju gradske buke a osim toga obogaćuju zrak kisikom i štite od naleta vjetra. Žive ograde se prema visini mogu podijeliti na niske, srednje visine i visoke koje rastu preko 2m. Sve one mogu biti slobodno rastuće ili oblikovane. Prije sadnje biljaka treba iskopati rov dubine 50-60 cm i unijeti što više humusne zemje ili gnojiva u količinama propisanim pri sadnji.

© 2015 Vrtovi Eucaliptus | Designed by Krunoslav Gorjanc